Wat is beter een douchetoilet met boiler of een doorstroomelement?

Toiletten en toiletzittingen met douche werken of met een boiler of met een doorstroomelement. Wat is het verschil en welke is beter?

Boiler
De meeste modellen zijn uitgerust met een boiler. Het water wordt in de boiler opgewarmd en warm gehouden voor gebruik. Met een druk op de knop wordt u gespoeld met water van een aangename temperatuur. Meestal kan de temperatuur van te voren worden gekozen in 3 warmtestanden.
De hoeveelheid water in de boiler is voor de meeste mensen ruim voldoende, maar als u snel achter elkaar van het toilet gebruik maakt of lang de douchefunctie gebruikt kan de boiler leeg raken en dan duurt het even voordat het water weer opgewarmd is.

Doorstroomelement
Bij dit type legt het water een traject door het doorstroomelement af op het moment dat u op de knop drukt. Hierbij maakt het niet uit hoe lang u of hoe vaak u de douchefunctie gebruikt, u houdt warm water. Toch kan het voorkomen dat het water minder warm aanvoelt. Met name in de winterperiode kan dit voorkomen. Dit komt omdat de temperatuur van de uitstroom afhankelijk is van de begintemperatuur. In de winter is het leidingwater vaak kouder dan in de zomermaanden.

Wat is beter?
Dit is afhankelijk van het gebruik. Wanneer u lang moet reinigen of vaak meerdere keren achter elkaar naar toilet gaat is een doorstroomelement prettiger. Als echter de waterleiding nagenoeg direct van buiten bij het toilet uitkomt kan het prettiger zijn om een boiler te hebben.

Daarnaast is ook goed om te kijken naar de kosten. Een doorstroomelement gebruikt alleen stroom op het moment van gebruik, hierdoor verbruikt het op jaarbasis minder dan een boiler. Op het moment van gebruik wordt wel meer stroom gevraagd, daarvoor heeft u een aparte groep in de meterkast nodig.

Alle Comfort-Seat (behalve de cool deze heeft geen warm water) en Geberit modellen maken gebruik van een boiler. Alle WC-VAmat modellen maken gebruik van een doorstroomelement.